WARSZTATY KULINARNE

Zapraszamy na warsztaty kuchni żydowskiej w Centrum Kultury Jidysz. Wspólnie przygotujemy pyszne potrawy pod czujnym okiem ekspertów. Odkryjemy proste, ekologiczne, najczęściej wegańskie przepisy, które każdy będzie mógł później wykonać w domu. Zapraszamy do wspólnego gotowania!

Dotychczas zajęcia prowadzili dla nas m.in:

Alessia Di Donato – rzymianka z urodzenia, szefowa kuchni specjalizująca się w pieczywie i cukiernictwie; uczy technik kulinarnych, pisze o jedzeniu; miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia. Absolwentka prestiżowych szkół kulinarnych: Le Cordon Bleu, Accademia Italiana Del Pane oraz Paidei. Popularyzatorka kuchni żydowskiej, podróżuje po całym świecie
w poszukiwaniu żydowskich smaków, odtwarza zapomniane receptury
i proponuje nowe wersje znanych potraw. Od lat współpracuje z Muzeum POLIN i innymi instytucjami związanymi z kulturą żydowską prowadząc warsztaty i kursy kulinarne. Dzięki swoim daniom zabiera nas w podróż przez kuchnię sefardyjską i aszkenazyjską.

Michał Lachur (aka Vegan Chef Michael David) – weganin, miłośnik zdrowego żywienia, języka jidysz i biegania. Prowadzi warsztaty kuchni roślinnej w studio CookUp, jest autorem pierwszego na świecie kursu kuchni wegańskiej online: Vegan Culinary Course.

Ola Jankowska – projektantka, zajmuje się przedmiotami codziennego użytku i aranżacjami wystaw. Ukończyła studia na Wydziale Wzornictwa warszawskiej ASP. Uważnie przygląda się prowizorycznym rozwiązaniom domowym – często odkrywa tam najlepsze, najprostsze pomysły. Uwielbia gotować bez pośpiechu i urządzać uczty dla znajomych.

 

kulinarne (2)

📥 Zapisy odbywają się poprzez formularze podlinkowane na stronie wydarzenia.

W razie pytań prosimy o kontakt na: ckj@jidysz.org.pl

  • No man can eat 50 eggs – warsztaty kulinarne

    20.03.2024 18:00

     W wigilię nowej wiosny szefowa kuchni Alessia Di Donato powraca do naszej kuchni, przynosząc jedną z kwintesencji symboli odrodzenia. Symbolika i moc jajka będą tematem naszych kolejnych warsztatów kulinarnych. Dedykowane wszystkim tym, którzy szukają kulinarnych inspiracji w związku ze świętem Pesach i tym, którzy kochają celebrować życie. Podczas warsztatów używane będą wyłącznie jaja, które są...

    Czytaj więcej
  • „Świętujmy!” – promocja książki i rodzinne warsztaty kulinarne

    14.03.2024 17:00

      Zapraszamy na rodzinne warsztaty poświęcone żydowskiemu świętu Purim oraz inspirującej książce „Świętujmy! Przewodnik dla rodziców, dzieci i ich przyjaciół”. Na warsztatach poznamy tę różnorodną książkę – jej powstanie, zawartość i możliwości wykorzystania w różnorodnych aktywnościach. Przybliżymy także nadchodzące święto Purim. Wspólnie upieczemy tradycyjne trójkątne ciasteczka purimowe – hamentasze – z różnymi nadzieniami, które każdy...

    Czytaj więcej
  • Warsztaty kulinarne: Wisienka na torcie – tort Sachera

    22.02.2024 18:00

    Magiczny i mało znany trójkąt łączy trzy kluczowe elementy naszych kolejnych warsztatów: tort Sachera, żydowskie cukiernictwo i sztukę czekolady. Odkryjemy, w jaki sposób młody żydowski praktykant cukiernictwa na dworze austriackiego księcia był w stanie tak dobrze znać się na przygotowywaniu czekolady, że zmienił proste ciasto czekoladowe w innowacyjne dzieło zdolne przetrwać rewolucje historii i migotanie...

    Czytaj więcej
  • Jidyszowy bento box | warsztaty kulinarne

    16.11.2023 18:00

    Jidysz i…Japonia na jednym talerzu! Zapraszamy na warsztaty kulinarne, podczas których stworzycie swój bento box inspirowany kuchnią aszkenazyjską! W menu: –  onigiri w 2 smakach: z wędzoną śliwką / z bakłażanem – surówka z marchewki z sosem fistaszkowo-sojowym i czarnuszką – seleryba w nori + słodka niespodzianka! 16 listopada, 18:00  Centrum Kultury Jidysz, Andersa 15...

    Czytaj więcej
  • Fermentacje – פֿערמענטאַציע – warsztaty kiszonek!

    19.10.2023 18:00

    Jesieniary i jesieniarze!  Nadszedł czas przygotowywania zapasów na zimę – przetworów, kompotów i…kiszonek! Zapraszamy 19.10 o godzinie 18 do spiżarni Centrum Kultury Jidysz na warsztaty z Olą Jankowską, podczas których przygotujemy:  kiszone pomidory  kiszoną marchew  ocet jabłkowy  zupę ogórkową z mlekiem kokosowym, którą uczcimy wspólną pracę nad przetworami! Uwaga! Dbamy o recykling. Prosimy o przyniesienie...

    Czytaj więcej
  • F*R*I*E*N*D*S – warsztaty kulinarne

    25.05.2023 18:30

    Tytuł mówi sam za siebie! Zapraszamy na warsztaty kulinarne z Aleksandrą Jankowską, podczas których przygotujecie serialowe dania w nowych odsłonach: – Lasagne Moniki w wersji wege – z bakłażanem – Kanapkę Joey’a z klopsikami z tofu – Triffle Rachel – wegetariańskie (i jadalne, w przeciwieństwie do serialowego 😉 ) Centrum Kultury Jidysz, ul. Andersa 15...

    Czytaj więcej
  • Przysmaki pani Maisel – warsztaty kulinarne

    11.05.2023 18:30

    Kontynuujemy cykl warsztatów kulinarnych inspirowanych popularnymi serialami ? Tym razem zabierzemy Was do…Nowego Yorku “Wspaniałej pani Maisel”! ?☕? Serialowe dania w wege odsłonie: ? ? kawior po żydowsku z bakłażana (na grzance!) ? rasam z tamaryndowca z kulkami z macy ? czerwona galaretka agarowa Zapraszamy 11 maja 2023, godz. 18:30 Czas trwania: około 2 godziny...

    Czytaj więcej
  • CZULENT vs KUGEL – warsztaty kulinarne

    13.04.2023 18:30

    Tęsknicie za serialem “Shtisl”? A może by tak spróbować przygotować… czulent, którym Aliza Gwili raczyła Szulema? Albo kugel, o którym marzyła Dwojra, gdy jako dybuk odwiedziła Akiwę? ? Przyjdźcie na warsztaty kulinarne z Aleksandrą Jankowską, podczas których wspólnie przygotujemy te dwa tradycyjne dania kuchni aszkenazyjskiej! _____________ Centrum Kultury Jidysz, ul. Andersa 15 13 kwietnia 2023,...

    Czytaj więcej