Warsztaty kulinarne: Wisienka na torcie – tort Sachera
22.02.2024 18:00
Magiczny i mało znany trójkąt łączy trzy kluczowe elementy naszych kolejnych warsztatów: tort Sachera, żydowskie cukiernictwo i sztukę czekolady.
Odkryjemy, w jaki sposób młody żydowski praktykant cukiernictwa na dworze austriackiego księcia był w stanie tak dobrze znać się na przygotowywaniu czekolady, że zmienił proste ciasto czekoladowe w innowacyjne dzieło zdolne przetrwać rewolucje historii i migotanie pamięci.
Przewodniczką w tej niesamowitej podróży będzie Alessia Di Donato, cukierniczka i szefowa kuchni specjalizująca się w kuchni żydowskiej.
Warsztaty pełne endorfin i kontrowersyjnych historii. Nie wolno nie oblizywać palców 🙂
22.02, godz. 18:00
Centrum Kultury Jidysz, Andersa 15
Koszt: 40zł
Alessia Di Donato – rzymianka z urodzenia, szefowa kuchni specjalizująca się w pieczywie i cukiernictwie; uczy technik kulinarnych, pisze o jedzeniu; miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia. Absolwentka prestiżowych szkół kulinarnych: Le Cordon Bleau, Accademia Italiana Del Pane oraz Paidei – profesjonalnej szkoły cukiernictwa w Mediolanie, gdzie zdobyła dyplom pod kierunkiem Massimo Pica.
Popularyzatorka kuchni żydowskiej, podróżuje po całym świecie w poszukiwaniu żydowskich smaków, odtwarza zapomniane receptury i proponuje nowe wersje znanych potraw. Od lat współpracuje z Muzeum POLIN i innymi instytucjami związanymi z kulturą żydowską , prowadząc warsztaty i kursy kulinarne. Dzięki swoim daniom zabiera nas w podróż przez kuchnię sefardyjską i aszkenazyjską.
Dofinansowano ze środków Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji