Warsztaty kulinarne online

23.04.2021 18:00

Zapraszamy na wirtualne gotowanie wegańskich i żydowskich potraw. 23 kwietnia (piątek) spotykamy się o godz. 18, by dowiedzieć się więcej o sezonowej kuchni żydowskiej. Odpowiemy na pytanie czym są arbeslech, beblech, kirbes, rosl czy farfalech.

 

Wegańskie wersje żydowskich dań z grochu, fasoli i dyni! A może pożywny i aromatyczny rosl (rosół) w wersji wegańskiej)? Uwierzcie, że niczego mu nie brakuje!

I choć brzmi to nieco brutalnie, to o naszym mistrzu kulinarnym (tu znacznik) mówi się, że potrafi „fun gor niszt machn lokszn, fun finger kochn zatirkes” (z niczego zrobić makaron, z palca ugotować zacierki) W jego kuchni nic się nie zmarnuje! Nie dość, że gotuje wegańsko, to w pełni zero waste!

No a rosół dobry jest na wiosenne przeziębienia oraz inne dolegliwości i jak mówi żydowskie powiedzenie: chrejn iz gut far di cejn, un jojch iz gut farn bojch (chrzan jest dobry na zęby, a rosół na brzuch).

Prowadzenie: Michał Lachur aka Vegan Chef Michael David.

Warsztaty odbywają się na platformie ZOOM. Koszt uczestnictwa: 25 zł.

Zapisy i informacje: ckj@jidysz.org.pl

Autor grafiki: Stanisław Zaykowski

 

Projekt współfinansowany przez Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji