TISZ: Korzenie – Wi a kepl krojt: Jak główka kapusty – warsztaty kulinarne na żydowski Nowy Rok
26.09.2025 18:00
W związku ze zbliżającym się żydowskim Nowym Rokiem, sięgniemy po kapuścianą głowę, która będzie podstawą naszego kapuśniaka (jid. kapusznjak), podobnie jak liczne warzywa korzeniowe, bez których ani rusz. Przy okazji zastanowimy się nad interpretacją pewnego kapuścianego powiedzenia jidyszowego. Na deser przygotujemy noworoczne „cymesowe” ciasto marchewkowe (jid. mern-kuchn) pełne przypraw korzennych i suszonych owoców.
Prowadzenie: Natalia Chmielarz i Zofia Mioduszewska-Wajszczak
Koszt: 30zł, instrukcje opłaty po potwierdzeniu zapisu
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY: https://forms.gle/iqn6itVUnXyw6XTm9
Warsztaty inspirowane przepisami pochodzącymi z książki „Kapusta. Vegetable-forward recipes from Eastern Europe” autorstwa Alissy Timoshkiny
[Quadrille Pulishing Limited, 2025]