TISZ Festiwal w CKJ: Rzepa, kalarepa i inne bulwy – warsztaty dla dorosłych
27.09.2023 18:00
TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia organizowany przez Muzeum Historii Żydów polskich POLIN po raz kolejny we współpracy z Centrum Kultury Jidysz!
Zapraszamy na warsztaty kulinarne dla dorosłych – “Rzepa, kalarepa i inne bulwy”
- 27 września (środa), godz. 18.00-21.00
- Centrum Kultury Jidysz, ul. Andersa 15
- Prowadzenie: Katarzyna Batarowska
- Bilety: 40 zł, obowiązują zapisy: ckj@jidysz.org.pl
- Uwaga: warsztaty tylko dla osób dorosłych
Wspólnie przygotujemy dania z kalarepy i rzepy:
- nadziewane kalarepki wg Fani Lewando,
- kalarepę z marchwią, brukwią i kartoflami wg Rebekki Wolf,
- rzepę fusion w paście miso.
Katarzyna Batarowska – animatorka kultury, opiekunka artystyczna Teatrzyku Lalkowego Simche, koordynatorka Uniwersytetu Trzeciego Wieku (UTW) Teatru Żydowskiego. Prowadzi także warsztaty żydowskiej kuchni wegetariańskiej w Centrum Kultury Jidysz. W ciągu ostatniego roku wraz ze słuchaczami UTW przygotowała kilkaset dań inspirowanych kuchnią żydowską i innymi z całego świata. Najmłodszych uczyła, jak zawijać rugelaszki, z czym najlepiej smakują hamantasze i jak samodzielnie ugotować kluski z dziurką.
Wydarzenie towarzyszące TISZ Festiwalowi
Dofinansowano ze środków Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji