TISZ Festiwal w CKJ: Rzepa, kalarepa i inne bulwy – warsztaty dla dorosłych

27.09.2023 18:00

 

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia organizowany przez Muzeum Historii Żydów polskich POLIN po raz kolejny we współpracy z Centrum Kultury Jidysz!

Zapraszamy na warsztaty kulinarne dla dorosłych – “Rzepa, kalarepa i inne bulwy”

  • 27 września (środa), godz. 18.00-21.00
  • Centrum Kultury Jidysz, ul. Andersa 15
  • Prowadzenie: Katarzyna Batarowska
  • Bilety: 40 zł, obowiązują zapisy: ckj@jidysz.org.pl
  • Uwaga: warsztaty tylko dla osób dorosłych

Wspólnie przygotujemy dania z kalarepy i rzepy:

  • nadziewane kalarepki wg Fani Lewando,
  • kalarepę z marchwią, brukwią i kartoflami wg Rebekki Wolf,
  • rzepę fusion w paście miso.

Katarzyna Batarowska – animatorka kultury, opiekunka artystyczna Teatrzyku Lalkowego Simche, koordynatorka Uniwersytetu Trzeciego Wieku (UTW) Teatru Żydowskiego. Prowadzi także warsztaty żydowskiej kuchni wegetariańskiej w Centrum Kultury Jidysz. W ciągu ostatniego roku wraz ze słuchaczami UTW przygotowała kilkaset dań inspirowanych kuchnią żydowską i innymi z całego świata. Najmłodszych uczyła, jak zawijać rugelaszki, z czym najlepiej smakują hamantasze i jak samodzielnie ugotować kluski z dziurką.

Wydarzenie towarzyszące TISZ Festiwalowi 

Dofinansowano ze środków Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji