ציבעלע CIBELE – FESTIWAL CEBULI
27.03.2025 19:00
W dniach 27-31 marca zapraszamy Was na wiosenny CIBELE – FESTIWAL CEBULI
Centrum Kultury Jidysz, ul. Andersa 15, 00-159 Warszawa
Program tuż pod opisem!
CIBELE to międzykulturowe i międzypokoleniowe wydarzenia – literackie, kulinarne i artystyczne, których motywem przewodnim jest cebula (w języku jidysz „cibele”).
Podczas Festiwalu dowiecie się o pozycji cebuli w medycynie (i że razem z czosnkiem stanowi duet doskonały), jak przygotować tradycyjne bialystolker cibele kuchen (jid. ביאַליסטאָקער קוכען – białostockie bułeczki nadziewane cebulą) i że produkt uboczny (łupiny) można wykorzystać do stworzenia cebulowego atramentu. Utkacie własną podkładkę pod kubek i prawdopodobnie zapłaczecie krokodylimi łzami (cibele-trern) nad kanciastym kształtem Waszej cebuli razem z grupą obierającą kilogramy na dżem cebulowy. Zaklniecie pod nosem, żeby „szczypior wyrósł nam z pępka”, jeśli zabraknie miejsc na wybrane wydarzenia. Na wykład, podczas którego poznacie nietłumaczone dotąd (!) na polski dzieła literatury jidysz, przybywajcie tłumnie i wysłuchajcie go w otoczeniu cebulowej rzeźby i kolażu z łusek cebuli.
♦CZWARTEK, 27 MARCA
godzina 19:00 – OTWARCIE FESTIWALU
Wykład online: Cibele un knobl zajnen lajbleche brider – o cebuli i czosnku w medycynie ludowej Żydów aszkenazyjskich
Prowadzenie: dr Marek Tuszewicki
Transmisja na profilu Facebook
Kto w przeziębieniu nie pił nigdy syropu z cebuli? Kto nigdy nie jadł czosnku na wzmocnienie? Cebula i czosnek to nie tylko składniki potraw, ale też warzywa wykorzystywane w lecznictwie od czasów najdawniejszych. Znane były na starożytnym Bliskim Wschodzie, gdzie już wówczas uchodziły za niezwykle popularne wśród wyznawców judaizmu. W Europie nigdy nie zniknęły z kuchni żydowskiej. Wykorzystywano je też jako składniki naturalnych i magicznych środków leczniczych, wychwalano działania antydemoniczne, noszono jako amulety w kieszeniach, zaszyte w ubraniach lub specjalnych woreczkach. W niektórych przypadłościach używano ich wymiennie, w innych razem, w innych zaś tylko cebulę lub czosnek. Przyjrzyjmy się, jak interpretowano ich specyficzne właściwości oraz jak cebula i czosnek stanowiły jednocześnie międzykulturowy pomost i barierę.
♦PIĄTEK, 28 MARCA
godzina 17:30-21:00 – Niszt wert kejn cibele – Warte tyle, co cebula – warsztaty kulinarne i kolacja performatywna
Prowadzenie: Alessia Di Donato @didonatoale
Koszt: 100zł,
FORMULARZ ZAPISÓW: https://tinyurl.com/mvtu45r4
[liczba miejsc ograniczona: 15]
♦SOBOTA, 29 MARCA
godzina 11:00-13:00 – Klub Kinderwelt: Rojt un gel – czerwony i żółty. Gotowanie atramentu z łupin cebuli i rodzinne rysowanie (wiek od 3+)
Prowadzenie: Zofia Mioduszewska-Wajszczak @bebeguinsta
FORMULARZ ZAPISÓW: https://tinyurl.com/ye8ksau2
Zapraszamy dzieci na rodzinne warsztaty, podczas których cebulę umieścimy na palecie barw. Czy wyjdzie nam żółć kadmowa, neapolitańska, a może cytrynowa, ochra? Ugotujemy atrament z łupin cebuli i sprawdzimy, jak można nim rysować i zabarwiać różne papiery. Rodzinnie odkryjmy możliwości cebulowych łupin.
godzina 13:30-16:30 – Warstwa po warstwie – utkaj cebulę!– warsztaty tkackie
Prowadzenie: Agata Warzecha @inaczej.agata
Koszt: 40zł,
FORMULARZ ZAPISÓW: https://tinyurl.com/mr3282ef
[liczba miejsc ograniczona: 12]
godzina 15:00-18:00 – Cibele-trern – Krokodyle łzy | warsztaty kulinarne
Prowadzenie: Maria Toboła @mariatobola
Koszt: 60zł,
FORMULARZ ZAPISÓW: https://tinyurl.com/raet6een
[liczba miejsc ograniczona: 15]
♦NIEDZIELA, 30 MARCA
godzina 11:00-13:00 – Klub Kinderwelt: Szczipjor – Smażenie szczypiorkowych chlebków i sadzenie cebulek (wiek od 3+)
Prowadzenie: Zofia Mioduszewska-Wajszczak @bebeguinsta
FORMULARZ ZAPISÓW: https://tinyurl.com/yr74dbjn
[liczba miejsc ograniczona: 20]
Pachnące chlebki i zielone listki – to będzie warsztat rodzinny dla małych kucharzy i ogrodników. Najpierw razem wyrobimy ciasto i usmażymy złociste placki ze szczypiorkiem, a potem zasadzimy cebulki, które za kilka dni zazielenią nasze Centrum. Trochę smakowania, trochę sadzenia, mnóstwo radości – dołączcie do nas!
godzina 13:30-14:30 – Wykład stacjonarny: Zolstu waksn wi a cibele – mitn kop in der erd un di fis arojf – rośnij jak cebula – z głową w ziemi i nogami do góry! O cebuli w kulturze żydowskiej
Prowadzenie: Bella Szwarcman-Czarnota
WSTĘP WOLNY
Zapewne wszyscy wiedzą, jak ważna jest w żydowskiej kuchni cebula. Niewielu jednak spośród nas wie, że o cebuli mowa jest w Torze i w Talmudzie, że znamy ją, odkąd Żydów karmiono cebulą w niewoli egipskiej. Oczywiście pojawia się w bajkach dla dzieci i w opowieściach chasydzkich. Jest też bohaterką wierszy i piosenek. Co najmniej dwa zespoły mają cebulę w swojej nazwie – jeden w wersji hebrajskiej, drugi – w jidysz.
Posłuchajmy cebulowych opowieści i muzyki!
godzina 15:00-18:00 – „Wnet i tak zginiemy w zupie” – warsztaty muzyczne – granie na cebulach przy pomocy kontrolera dźwięku Playtronica i wspólne jedzenie zupy cebulowej (jeśli wyjdzie).
Będziemy improwizować na cebulach (tak), być może też przy pomocy cebuli spróbujemy przetwarzać nasze głosy. Wyruszymy we wspólną podróż po krainie cebulowych dźwięków. To dzień, w którym odezwiemy się cebulowym głosem! I zagramy cebulową symfonię… A na koniec – zupa!
Prowadzenie: Jakub Buchner @jakub_buchner_muzyczkowy
FORMULARZ ZAPISÓW: https://tinyurl.com/5365efs5
♦PONIEDZIAŁEK, 31 MARCA
godzina 18:30-21:00 – Szybka obróbka – cebulowa martwa natura | warsztaty fotograficzne
Prowadzenie: Dorota Stolarska-Kultys @dorotadorotadorota
FORMULARZ ZAPISÓW: https://tinyurl.com/25hz5yma
Kuratorka projektu: Natalia Chmielarz
Projekt graficzny: Adela Madej @adela_madej
Konsultacje z języka jidysz: Karolina Szymaniak
Manifest o cebuli: Michalina Jadczak
Cebulową rzeźbę przygotuje: Małgorzata Galińska z kwiaciarni @kwiaciarenka
Cebullage: dzięki uprzejmości Marii Toboły
Wsparcie promocyjne i dokumentacja fotograficzna: Barbara Szablisty
Partnerem projektu jest Centrum Społeczności Żydowskiej JCC Warszawa oraz InHort – Instytut Ogrodnictwa-Państwowy Instytut Badawczy
_________________________
Dofinansowano ze środków Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji