screen z wykładu

Wegetarianizm i weganizm – kolejny wykład na Seminarium Jidysz

Wegetarianizm i weganizm, żydowskie jedzenie w perspektywie ekokrytycznej to tematyka dzisiejszego wykładu w ramach Międzynarodowego Seminarium Języka i Kultury Jidysz, który wygłosiła Paulina Kakareko-Iwanow.

Żydowska tradycja i kultura wiąże się z troską o środowisko i szacunkiem do zwierząt. Czym jest perspektywa ekokrytyczna? To sposób naukowców na badanie kryzysu ekologicznego poprzez literaturę, kulturę i środowisko.

Czy jedzenie, sposób odżywiania się, może mieć związek z tożsamością? Kiedy myślimy o żydowskim wegetarianizmie, do dbania o zwierzęta i otaczający nas świat dochodzą uniwersalne żydowskie zasady. Wykładowczyni mówiła o koszerności w kontekście wegetarianizmu i weganizmu, współczuciu dla zwierząt w kontekście zasad religijnych oraz… cytowała fragmenty ksiąg religijnych, które potwierdzają jej słowa.

Zapraszamy na kolejne wykłady – nie trzeba zapisywać się na cały program, można wybrać pojedyncze aktywności. Szczegóły na stronie http://jidyszland.pl/pl/seminarium-jidysz/

Patronat nad projektem: Muzeum Historii Żydów Polskich Polin, Żydowski Instytut Historyczny

 

Projekt współfinansowany przez Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz Stowarzyszenie Żydowski Instytut Historyczny

Comments are closed.