WARSZTATY KULINARNE
Zapraszamy na warsztaty kuchni żydowskiej w Centrum Kultury Jidysz. Wspólnie przygotujemy pyszne potrawy pod czujnym okiem ekspertów. Odkryjemy proste, ekologiczne, najczęściej wegańskie przepisy, które każdy będzie mógł później wykonać w domu. Zapraszamy do wspólnego gotowania!
Dotychczas zajęcia prowadzili dla nas m.in:
Alessia Di Donato – rzymianka z urodzenia, szefowa kuchni specjalizująca się w pieczywie i cukiernictwie; uczy technik kulinarnych, pisze o jedzeniu; miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia. Absolwentka prestiżowych szkół kulinarnych: Le Cordon Bleu, Accademia Italiana Del Pane oraz Paidei. Popularyzatorka kuchni żydowskiej, podróżuje po całym świecie
w poszukiwaniu żydowskich smaków, odtwarza zapomniane receptury
i proponuje nowe wersje znanych potraw. Od lat współpracuje z Muzeum POLIN i innymi instytucjami związanymi z kulturą żydowską prowadząc warsztaty i kursy kulinarne. Dzięki swoim daniom zabiera nas w podróż przez kuchnię sefardyjską i aszkenazyjską.
Michał Lachur (aka Vegan Chef Michael David) – weganin, miłośnik zdrowego żywienia, języka jidysz i biegania. Prowadzi warsztaty kuchni roślinnej w studio CookUp, jest autorem pierwszego na świecie kursu kuchni wegańskiej online: Vegan Culinary Course.
Ola Jankowska – projektantka, zajmuje się przedmiotami codziennego użytku i aranżacjami wystaw. Ukończyła studia na Wydziale Wzornictwa warszawskiej ASP. Uważnie przygląda się prowizorycznym rozwiązaniom domowym – często odkrywa tam najlepsze, najprostsze pomysły. Uwielbia gotować bez pośpiechu i urządzać uczty dla znajomych.
Zapisy odbywają się poprzez formularze podlinkowane na stronie wydarzenia.
W razie pytań prosimy o kontakt na: ckj@jidysz.org.pl
-
Warszawa Singera – „Co dwie sznytki, to nie jedna”: warsztaty kulinarne z Alessią Di Donato
31.08.2024 17:00
MENU: Sabich (pita, amba, skhug, smażony bakłażan, tahini, chilli, huevos haminados) Kawior „Singera” (chleb pszenno-żytni, pasztet z wątróbki drobiowej, konfitura cebulowa, saba) Whitefish sandwich (chałka, mus z sielawy, ogórek, rzodkiewka fermentowana, salsa verde) Chałka jesienna (chałka, antonówka) Alessia Di Donato – rzymianka z urodzenia, szefowa kuchni specjalizująca się w pieczywie i cukiernictwie; uczy technik...
Czytaj więcej -
Warszawa Singera – Mirabelka z Muranowa: warsztaty kulinarne BRAK MIEJSC
29.08.2024 18:00
Słynna muranowska mirabelka, tzw. mirabelka z Nalewek, o której pisała i Hanna Kral i Cezary Harasimowicz stała się inspiracją dla smakowitych warsztatów z nutką historii w tle. Żółta, soczysta kuleczka przynosi wspomnienie dzieciństwa, ale też jest ważnym symbolem Muranowa. Zapraszamy na najsmaczniejsze warsztaty, które poprowadzi Katarzyna Batarowska. Katarzyna Batarowska – animatorka kultury, wieloletnia opiekunka artystyczna Teatrzyku...
Czytaj więcej -
Ciasteczko nie kłamie – warsztaty kulinarne
16.05.2024 18:00
Zapraszamy na kolejne już warsztaty z niezrównaną Alessią Di Donato! W małych rzeczach są wielkie prawdy! W końcu ciasteczko nie kłamie. Żydowska tradycja cukiernicza, a w szczególności jej ciastka, opowiadają historię nie tylko jednej społeczności, ale całego świata. Wspólnie upieczemy ciastka, o których jeszcze Wam się nie śniło. Koszt: 70 zł Formularz zapisów: https://tinyurl.com/2s3brnuw Alessia...
Czytaj więcej -
No man can eat 50 eggs – warsztaty kulinarne
20.03.2024 18:00
W wigilię nowej wiosny szefowa kuchni Alessia Di Donato powraca do naszej kuchni, przynosząc jedną z kwintesencji symboli odrodzenia. Symbolika i moc jajka będą tematem naszych kolejnych warsztatów kulinarnych. Dedykowane wszystkim tym, którzy szukają kulinarnych inspiracji w związku ze świętem Pesach i tym, którzy kochają celebrować życie. Podczas warsztatów używane będą wyłącznie jaja, które są...
Czytaj więcej -
„Świętujmy!” – promocja książki i rodzinne warsztaty kulinarne
14.03.2024 17:00
Zapraszamy na rodzinne warsztaty poświęcone żydowskiemu świętu Purim oraz inspirującej książce „Świętujmy! Przewodnik dla rodziców, dzieci i ich przyjaciół”. Na warsztatach poznamy tę różnorodną książkę – jej powstanie, zawartość i możliwości wykorzystania w różnorodnych aktywnościach. Przybliżymy także nadchodzące święto Purim. Wspólnie upieczemy tradycyjne trójkątne ciasteczka purimowe – hamentasze – z różnymi nadzieniami, które każdy...
Czytaj więcej -
Warsztaty kulinarne: Wisienka na torcie – tort Sachera
22.02.2024 18:00
Magiczny i mało znany trójkąt łączy trzy kluczowe elementy naszych kolejnych warsztatów: tort Sachera, żydowskie cukiernictwo i sztukę czekolady. Odkryjemy, w jaki sposób młody żydowski praktykant cukiernictwa na dworze austriackiego księcia był w stanie tak dobrze znać się na przygotowywaniu czekolady, że zmienił proste ciasto czekoladowe w innowacyjne dzieło zdolne przetrwać rewolucje historii i migotanie...
Czytaj więcej -
Jidyszowy bento box | warsztaty kulinarne
16.11.2023 18:00
Jidysz i…Japonia na jednym talerzu! Zapraszamy na warsztaty kulinarne, podczas których stworzycie swój bento box inspirowany kuchnią aszkenazyjską! W menu: – onigiri w 2 smakach: z wędzoną śliwką / z bakłażanem – surówka z marchewki z sosem fistaszkowo-sojowym i czarnuszką – seleryba w nori + słodka niespodzianka! 16 listopada, 18:00 Centrum Kultury Jidysz, Andersa 15...
Czytaj więcej -
Fermentacje – פֿערמענטאַציע – warsztaty kiszonek!
19.10.2023 18:00
Jesieniary i jesieniarze! Nadszedł czas przygotowywania zapasów na zimę – przetworów, kompotów i…kiszonek! Zapraszamy 19.10 o godzinie 18 do spiżarni Centrum Kultury Jidysz na warsztaty z Olą Jankowską, podczas których przygotujemy: kiszone pomidory kiszoną marchew ocet jabłkowy zupę ogórkową z mlekiem kokosowym, którą uczcimy wspólną pracę nad przetworami! Uwaga! Dbamy o recykling. Prosimy o przyniesienie...
Czytaj więcej -
F*R*I*E*N*D*S – warsztaty kulinarne
25.05.2023 18:30
Tytuł mówi sam za siebie! Zapraszamy na warsztaty kulinarne z Aleksandrą Jankowską, podczas których przygotujecie serialowe dania w nowych odsłonach: – Lasagne Moniki w wersji wege – z bakłażanem – Kanapkę Joey’a z klopsikami z tofu – Triffle Rachel – wegetariańskie (i jadalne, w przeciwieństwie do serialowego 😉 ) Centrum Kultury Jidysz, ul. Andersa 15...
Czytaj więcej -
Przysmaki pani Maisel – warsztaty kulinarne
11.05.2023 18:30
Kontynuujemy cykl warsztatów kulinarnych inspirowanych popularnymi serialami ? Tym razem zabierzemy Was do…Nowego Yorku “Wspaniałej pani Maisel”! ?☕? Serialowe dania w wege odsłonie: ? ? kawior po żydowsku z bakłażana (na grzance!) ? rasam z tamaryndowca z kulkami z macy ? czerwona galaretka agarowa Zapraszamy 11 maja 2023, godz. 18:30 Czas trwania: około 2 godziny...
Czytaj więcej -
CZULENT vs KUGEL – warsztaty kulinarne
13.04.2023 18:30
Tęsknicie za serialem “Shtisl”? A może by tak spróbować przygotować… czulent, którym Aliza Gwili raczyła Szulema? Albo kugel, o którym marzyła Dwojra, gdy jako dybuk odwiedziła Akiwę? ? Przyjdźcie na warsztaty kulinarne z Aleksandrą Jankowską, podczas których wspólnie przygotujemy te dwa tradycyjne dania kuchni aszkenazyjskiej! _____________ Centrum Kultury Jidysz, ul. Andersa 15 13 kwietnia 2023,...
Czytaj więcej