Kocham i nienawidzę: RACHATŁUKUM – warsztaty kulinarne
11.02.2025 18:00

Tajemniczy przysmak, za który Edmund w „Opowieściach z Narnii” gotów był zdradzić rodzeństwo. Po angielsku „turecki przysmak”, po turecku „lokum”, po arabsku „ukojenie gardła”. Pisał o nim Andrzej Włast, komponował Henryk Wars.
Kiedyś powszechnie dostępne w sklepach kolonialnych, dziś bardzo słodkie wspomnienie podróży na Bliski Wschód i nie tylko. Można je kochać i nienawidzić, można też spróbować przyrządzić z nami domową wersję rachatłukum podczas walentynkowych warsztatów kulinarnych z Marią Tobołą!
Maria Toboła — artystka interdyscyplinarna. Studiowała malarstwo na Akademii Sztuk Pięknych w Poznaniu, a następnie nowe media na ASP w Poznaniu oraz ASP w Warszawie. Sprawnie łączy zarówno tradycyjne, jak i nowe media artystyczne, skupiając się na przekazaniu konceptu, stojącego za jej działaniami. Elementami łączącymi jej prace są absurd, ironia, żart, nostalgia i melancholia, za pomocą których artystka komentuje rzeczywistość. Artystka sięga również do sztuki kulinarnej, którą łączy z namysłem czysto konceptualnym.
Koordynatorka projektu: Natalia Chmielarz
_______________________________________________________
_______________________________________________________