Z cukrem i bez: powidła – warsztaty kulinarne
31.10.2024 18:00
Koniec sezonu na śliwki uczcimy wspólnym smażeniem powideł w kuchni Centrum Kultury Jidysz. Tradycyjnych i z dodatkami, przy muzyce i dzbanku earl greya. Nad wszystkim czuwać będzie artystka Maria Toboła.
Kto chętny na własny słoiczek?
Koszt warsztatów: 30zł
Maria Toboła – artystka interdyscyplinarna. Studiowała malarstwo na Akademii Sztuk Pięknych w Poznaniu, a następnie nowe media na ASP w Poznaniu oraz ASP w Warszawie. Dyplom obroniła w pracowni Leszka Knaflewskiego w Poznaniu. Elementami łączącymi jej prace są absurd, ironia, żart, nostalgia i melancholia, za pomocą których artystka komentuje rzeczywistość. Artystka sięga również do sztuki kulinarnej, którą łączy z namysłem czysto konceptualnym. Gra z przaśnością obrazów obecnych w pamięci zbiorowej, takich jak samochód wyładowany przyprawą Kucharek czy kebab.
______________________________________________________________
Dofinansowano ze środków Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji