W naszym Centrum gromadzimy dla Was zarówno archiwalne książki w jidysz, jak i literaturę współczesną na tematy związane z żydowską kulturą i historią. Dziękujemy wydawnictwu Znak za przekazanie nam egzemplarza “Dietojarskiej kuchni żydowskiej” Fani Lewando. Z pewnością przyda się podczas warsztatów kulinarnych, które organizujemy. Prowadzący je Michał Lachur od lat korzysta z przepisów Fani, które pod jego czujnym okiem nabierają wegańskiego smaku!
Kuchnia Fani Lewando była też inspiracją do urządzenia naszej kuchni przy Andersa 15. Mamy nadzieję, że już niedługo będziemy mogli/mogły się w niej spotkać nie tylko zdalnie i wspólnie przygotować coś pysznego.
Jidyszowa wege-kuchnia to właśnie to, czego nam trzeba w tym niezwykłym czasie. Zachęcamy więc do czytania książki, dzielenia się swoimi potrawami (możecie nam podsyłać zdjęcia) oraz do udziału w naszych zajęciach online.