TISZ Festiwal | Rodzinne warsztaty muzyczno-kulinarne
1.10.2020 17:00
Centrum Kultury Jidysz i TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia zapraszają na rodzinne warsztaty muzyczno-kulinarne!
Czy istnieje lepsze połączenie niż kulinaria i muzyka? Na pewno nie, jeśli o tradycjach Rosz Haszana opowiada wybitna znawczyni kultury żydowskiej Bella Szwarcman-Czarnota, a tajniki dotyczące przygotowania noworocznego cymesu zdradza szef kuchni, niezastąpiony Michał Lachur.
Wydarzenie będzie składało się z dwóch części. Bella Szwarcman-Czarnota opowie o noworocznych tradycjach, by następnie wraz z córką przywołać piosenki z rodzinnego, jidyszowego śpiewnika ,,W poszukiwaniu złotego jabłka”.
Po rodzinnym muzykowaniu Michał Lachur opowie i pokaże jak przyrządzić wegetariańskie pyszności.
Warsztatowe menu:
?Cymes z miodem i suszonymi śliwkami
?Honik Lekach
?Noworoczny ryż zapiekany z jabłkiem i miodem z sosem śliwkowym
?Pory smażone na maśle
?Pudding chlebowy z chałki
Bella Szwarcman-Czarnota – pisarka, tłumaczka z języka jidysz, filozofka i badaczka kultury żydowskiej. Wykładowczyni Żydowskiego Uniwersytetu Otwartego w Centrum Kultury Jidysz.
Róża Ziątek-Czarnota – skrzypaczka, specjalistka w dziedzinie skrzypiec historycznych
Michał Lachur aka Vegan Chef Michael David – szef kuchni Organic Corner Food Store & Bistro, weganin, miłośnik zdrowego żywienia, języka jidysz i biegania.
Zapisy: ckj@jidysz.org.pl
Limit miejsc: 10
Koszt zajęć: 60 zł
Projekt współfinansowany przez Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji