Warsztaty kulinarne online
23.04.2021 18:00
Zapraszamy na wirtualne gotowanie wegańskich i żydowskich potraw. 23 kwietnia (piątek) spotykamy się o godz. 18, by dowiedzieć się więcej o sezonowej kuchni żydowskiej. Odpowiemy na pytanie czym są arbeslech, beblech, kirbes, rosl czy farfalech.
Wegańskie wersje żydowskich dań z grochu, fasoli i dyni! A może pożywny i aromatyczny rosl (rosół) w wersji wegańskiej)? Uwierzcie, że niczego mu nie brakuje!
I choć brzmi to nieco brutalnie, to o naszym mistrzu kulinarnym (tu znacznik) mówi się, że potrafi „fun gor niszt machn lokszn, fun finger kochn zatirkes” (z niczego zrobić makaron, z palca ugotować zacierki) W jego kuchni nic się nie zmarnuje! Nie dość, że gotuje wegańsko, to w pełni zero waste!
No a rosół dobry jest na wiosenne przeziębienia oraz inne dolegliwości i jak mówi żydowskie powiedzenie: chrejn iz gut far di cejn, un jojch iz gut farn bojch (chrzan jest dobry na zęby, a rosół na brzuch).
Prowadzenie: Michał Lachur aka Vegan Chef Michael David.
Warsztaty odbywają się na platformie ZOOM. Koszt uczestnictwa: 25 zł.
Zapisy i informacje: ckj@jidysz.org.pl
Autor grafiki: Stanisław Zaykowski
Projekt współfinansowany przez Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji