Chanukowe warsztaty kulinarne

7.12.2019 12:00

Warsztaty kulinarneJuż wkrótce Chanuka! Nazywana świętem świateł lub cudów jest radosnym czasem, który obchodzimy na pamiątkę wydarzeń, do których doszło w roku 165 p.n.e. To właśnie wtedy dzielni Machabeusze obronili Wielką Synagogę przed niecnymi planami króla greckiego, Antiocha IV.

 

To święto radosne , bardzo wyczekiwane przez dzieci, bo i na stole pojawiają się wtedy słodkie przysmaki! Tradycją jest przygotowywanie potraw, do wykonania których konieczna jest oliwa. W tym czasie gospodynie smażą latkes, czyli placki ziemniaczane, pieką sufganijot, czyli pączki oraz serniki, bułeczki czy ciasteczka np. rugelach. Same pyszności!

 

Wszystkich zainteresowanych historią cudu chanukowego odsyłamy na strony książek opisujących te wydarzenia, a tych, których zainteresowały przysmaki związane z tym świętem, zapraszamy 7 grudnia o godz. 12 na warsztaty kulinarne, które poprowadzi niezastąpiona Małgorzata Blicharz, specjalistka od tradycyjnej kuchni żydowskiej.

 

Wspólnie przygotujemy latkes w dwóch wersjach: cukiniowej i dyniowej, a także pyszne serowe rugelach!

 

Koszt zajęć: 40zł

 

Ilość miejsc ograniczona! Zapisy i szczegóły pod adresem: ckj@jidysz.org.pl

 

Zapraszamy serdecznie!

 

Projekt współfinansowany przez Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji